Saturday, October 31, 2009

Программы для связи.

Урал намерен использовать для виртуала http://www.webinar.ru.
Имеется ли вариант со скидкой? Или пробный период?
по сколько у нас пюджета нет, то иртересуемся.

Мы с Валдо испытали http://docs.google.com/ для совместной виртуальной работы с текстами, рисунками, таблицами. Участие безплатное. Выучили, удается.

Двойные пленумы?

Я понимаю так - прошлый год на ОДИ-5 были пленумы для кластер плюс общие пленумы
http://odi.my1.ru/index/0-20

UralEst и Talgujad, организация и люди в 31 октября.

Люди_ заверяющие "идти до конца". Inimesed
ВАЛДО РУТТАС, участник ОДИ с 1980. Привез в Эстонию и модифицировал до mõttetalgud. Весной 2009. в звязи с MinuEesti звал ветеранов востановить практику mõttetalgud .
АГУ ВИССЕЛЬ, влечен к ОДИ и mõttetalgud, с 1986 .

Хотим провести UralEst в виде клуба, наидти еще как минимум 2 человека постоянных.
Приглашать на каждый день 14.-22. ноября экспертов и желающих, довести общее число людей на каждый день как минимум до 10, и обеспечить 3 рабочих груп.

Место физически - квартира Валдо в Тарту. С иногородными попытаемся раборать применяя Skype.

Бюджет.
Не имеем. Не знаем, удастся ли получить. Расходы - из запасов в квартире Валдо.

Сайт в интернет и реклама
Начиная с 29.октября 2009.

Friday, October 30, 2009

Esimese hõikamispäeva kontaktidest veel:

Rõõmustav on tõesti, et juba esimesel blogimise päeval on meid ära märkinud Enn. Googeldades saan aru, et tegutseb Pärnus ja osaleb võrgustikus http://www.in.ee/yritd.php. Viimatiosutatu tundub olevat hea teavituskoht, sobiks meilegi. Seal taheti registeerimist, esialgu ma jätsin ennast lisamata, et mitte ära eksida kõikvõimalikesse kohtadesse kinnistudes. Võib olla leiab Enn võimaluse käesoleva ürituse oma võrgustikus ära märkida. Ma võin saata mõne kuulutusevariandi - agu.vissel@gmail.com

Veel sain ma raamatukogus anda kutse Meelis Kikerpuule, tema oli mõned aastad tagasi aktiivne roheliste plaanide arutamisel ja praegu õpib majandust.

Teavitus Alekseile Jekaterinburgi

Saatsin Alekseile sellise kirja, püüdes samas pihta saada inglise keelele:

Good day, Aleksey!

I can report you about our Webgate for UralEst link to Energetic Forum, http://talgujad.tartu.ee/uralest/. There You see the BLOG for our common Project:
http://uralest.blogspot.com/

You are welcomed to join the blog. Use Russian or English.

Agu

Teavitasin kahte inimest.

Tiit Urvat teaduspargist. Tema on majanduse haridusega, tean tema seotust mitmete sotsiaalset laadi initsiatiividega.

Teise kirja saatsin noorele kenale daamile Hella Suvi.
Olen teda üks kord ainult näinud - sattusin paar päeva tagasi ülikooli raamatukogu saalis uudistama üht üritust. Saal oli täis enamasti noori inimesi, sotsiaalteaduskonna tudengeid ja teisi ning jutt oli asjatundlik just sinna kanti, mis meie asjas ära kulub. Hella Suvi kuulus ilmselt korraldajate hulka ja ma sain aru, et tal jätkus tähelepanu ja kaasaelamist ka arutluskäigu sisu jaoks.

Küsisin, et kuidas saada:
Sotsiaalses valdkonnas arutlejaid, rühmatöödeks?
Internetisides kedagi asjalikku, kes suudaks Tartu-Jekateriinburgi vahelises suhtluses reageerida adekvaatselt kõikvõimalikele asjadele?
Sekeldajat, kes aitaks korraldada ja ajastada ekspertide kohalesaabumise?
Vaja oleks ka ajakirjaniku tüüpi tegelasi, kes suudaks ladusalt kirjutada eesti, inglise ja vene keeles.

Mis meid ees ootab?

Kõigepealt tahaks südamest tervitada meiega liitunud Ennu!
Nüüd aga sellest, mismoodi me oma elu ODI eel ja ajal ette kujutame. Nädala lõpuks loodame saada täpsema "tunniplaani" 14.-22.novembriks. Selle põhjal saab kavandada oma plaanid ja need loomulikult siia blogisse arutamiseks-täpsustamiseks välja panna. Need, kes määravad ennast tõsisteks tegijateks Tartu "peakorteris", peavad arvestama, et ajavahe tõttu algab tööpäev kella 6 ajal hommikul. Nagu Agu juba kirjutas, kavandame oma tegevuse vabas, klubilises vormis, võimaldadades huvilistele enese kursishoidmist interneti vahendusel ja kohaletulekut kasvõi vaid üheks päevaks. Rühma tuumikule Tartus ootame täiendust meiega Skype´i vahendusel kaasalööjatest. Samuti pean läbirääkimisi ekspertide kaasamiseks meie töösse. Muidugi oleneb töö korraldus selles, kui arvukaks meie tiim kujuneb.

Thursday, October 29, 2009

Kuidas sattusid TALGUJAD sellesse "ODI mängu".

Üks teema, mida Talgujad on mitu kuud ajanud on masuga seonduv - töötust ja teisi ümberstruktureerimist käsitleva metodoloogilise talguseltskonna käivitamine. Kirjutasime ja pidasime koosolekuid töötukassaga. Lootsime töötuid ja muid mõtlejaid ning ajaressurssi omavaid inimesi kaasates saada kokku korraliku mõttetalgu seltskonna, "ajutrusti". Lootus osutus üsna viletsaks kosujaks. Osutub, et inimesed vaatavad "masut" nagu hiired kassi - poevad oma urgu ja ootavad, et vast läheb see suur ja kole ära. Vaatavad telerit, kust näidatakse tunnuseid, et suur ja kole hakkabki juba minema.

Siis aga tuli kutse Jekaterinburgist ODI-le, kus teemaks on küll ENERGEETIKA, aga see on projektis nii sotsiaalselt lahti kirjutatud, et poole töömahust haaravad "masu" asjad. Haarasime pakutust - kui meil on raske edasi liikuda, siis sõidame mõne nädala selle Jekateriinburgi ree peal. Seda enam, et nende suhteliselt värske seltskond paistab metodoloogilises mõttes täiesti usaldatav.

Kuidas me leidsime Jekaterinburgi.
Suvel sai pikalt arutatud, kuivõrd on võimalik mõttetalguid korraldada internetis. mottetalgute-voimalused-it-vahendite-kasutamisel
Internetis otsides ei leidnudki muud, kui sellesama Jekaterinburgi seltskonna. Moskva metodoloogilisel koolkonnal on netis avatud väga soliidne arhiiv, aga nende algatatud ODI-mängude kuulsale praktikale laseb ligi ainult seesama Uurali seltskond, mis tegutseb ainult 6 aastat. Nende tavaks on korraldada aasta lõpus üks ODI. Eelmine 2008. aasta ODI-5 kestis 8 päeva, seal nad hakkasid katsetama internetiosalust. Arhiiv on netis korralikult olemas. Uurali ODI-5

Agustis 30 aastat tagasi korraldas teatavasti Štšedrovitski ODI-1. Jekaterinburgi seltskond pühendas ümmargusele numbrile augustis 2-päevase miniürituse. Esialgu ma järeldasin, et Venes on masu nii ränk, et ODI juubeliüritus korraldatakse ainult 2-päevane. Selgus siiski, et see oli ainult lühike piduüritus. Aga seal pakuti välja ka internetiosalus, ma astusin ligi. odi-mangude-30-a-juubeliuritus-29-30-aug-2009

Seal tekkis side.
24. oktoobris skaipis mulle Aleksei Šustov.
http://webby.ru/aleksshustov
25. oktoobril korraldas ta meile ametliku kutse.

Esimesed kutsed

Tegin meilitsi esimesed kutsed /üleskutsed kaasa lüüa Toomas Nooremale teaduspargist, Margus Maksimovile JCIst ja Elis Vollmerile maaülikooli energeetikakonverentsi korraldajaist.

Kui Kaupo lähedamal elaks....

Kaupo Vipp sai püütud telefoniotsa, tema on kursis nafta-asjadega
Kaupo Vipp naftaenergeetikast
kui ta lähedamal elaks, oleks väga sobiv energeetika rühma vedama. Saaremaalt saab ta muidugi ka mängu jälgida ja osaleda, niivõrd kui internett võimaldab

Kuidas hakkame tööle?

Nimetatud üheksal päeval on selline aktiivsus, nagu klubis; stammkunded on paigas ja inimesed tulevad, lähevad. Vahepeal saab läbi neti suhelda.
Igal päeval on kohal stammkundesid minimaalselt 3 ja siis juurdetulijaid, hea oleks kui igal päeval koguneks 10 inimest, siis saaks teha rvestatavat rühmatööd, kolmes rühmas.
Agu ja Valdo on stammkundedena hakkamas, kolmas oleks ka hädavajalik, et päevast päeva järejpidevust hoida.

Esialgu visandasime Valdoga rühmajuhid nii, et
Valdo - juhiks Venemaa teemat
Agu - juhiks inimese teemat
see tundmatu kolmas(?) - energia teemat

Rühmatöö kestab ligi 3 tundi, arutlus ja plakati joonistamine ning pildistamine.
Siis on üldistung - läbi interneti vene omad ja meie ka läbi interneti suhtlus - hääled tekstid ja pildid. ma olen üht vene metodoloogide sellist üritust näinud - lakooniliselt ja korralikult ettekanded tehtis, lobisemist ei olnud.
Nii, et 2-3 tunniga toimub rühmade infovahetus ära.
see tähendab, et siiski terve päev läheb




Esimene kuulutus avalikkusele

nüüd on meil UralEsti jaoks olemas kahesuunaline suhtlusvahend
Huraa!